Get Adobe Flash player
GTranslate
Стаите
Кът за почивка
Поглед отвън
Home ЗА гр.ОБЗОР

postheadericon Za Obzor

Море, слънце, приятен бриз, свеж въздух и това си мисли човек когато мечтае за почивка на морето. Обзор е с най-дългата плажна ивица по черноморието, горската свежест и финия пясък на крайбрежието са невероятно съчетание между гора и море.

alt   alt    alt

Градът наистина заслужава славата си на перла по българското Черноморие. Той отдавна се е превърнал в едно от най-привлекателните кътчета на България.

 Освен с насладата от слънчевите плажове, почивката в Обзор ще Ви срещне с дълбокото обаяние на древността, богатата история и удивителната красота на града - символ на духовност и традиции през вековете.

 

alt

 По средата на пътя между Бургас и Варна, шосе Е-87 излиза от хълмистите гори на открита равна ивица покрай морето. Това е Обзор. Независимо от удобното му местоположение и дългата почти 6 км пясъчна ивица, това удивително приятно място е учудващо спокойно дори през най-активните летни месеци.

 

Останки от древния град Хелиополис (Градът на слънцето), основан от гърците са подредени в малкия парк в центъра на Обзор, където можете да видите колони и фрагменти от статуи от римски храм в чест на Юпитер, който преди много векове е красял това място.Развитието на Обзор като курорт започва през 1925 г., когато са построени първите летни вили и почивни станции.Населението на Обзор е 2 036 човека, развива се и се изменя напрекъснато. Строят се нови хотели, уютни заведения и места за отдих. Модернизиращата се база, гостоприемството и предприемчивоста на жителите му го превръщат в изключително и незабравимо място за отдих.

 

В околностите на Обзор римляните са имали и крепост, която да брани морските им търговски пътища между Константинопол и Дунава. Това е едно от най- старите селища по нашето Черноморие. Първото име на града е било Навлохос, а по- късно му е дадено името Хелиополис - град на слънцето. Римляните издигнали тук храм на Юпитер и построили крепост. Тя е станала по- късно част от владенията на болярина Карвун по време на Средновековието и е известна на българите с името Козяк. Днес в малкия парк на съвременния град са изложени останки от колони, капители и статуи от римския храм на Юпитер.

 

Обзор е град в Югоизточна България. Той се намира в община Несебър, Бургаска област, обявен е официално за град на 9 септември 1984.

 

  

Обзор отдавна се е превърнал в едно от най- привлекателните кътчета на България.

alt След долината на р. Камчия, Стара планина достига долината на р. Двойница и завършва край Обзор. Последната й част е Еминската планина. Тя е широка и ниска. Спуска се стръмно към долината на р. Хаджийска. Завършва в Черно море с високия 60 м. нос Емине. След това брега рязко завива на запад в продължение на почти 15 км и започва Бургаския залив. В тази част на планината растат предимно широколистни гори, има и пасища и обработваеми земи.

Пейзажът е разнообразен и много красив.

  alt

 

    alt     alt    alt

 

Обзор се намира в полите на тази планина в залив между нос Св. Атанас и нос Емине, в устието на р. Двойница. Низината на реката е влажна и много плодородна. На юг от речния лиман започва 10 километровия плаж на Обзор. На места той е широк над 60 м. Пясъкът е финозърнест със златист цвят.

alt   alt    alt

Особенно красиви са южният плаж и плажът Иракли. Там билото на Стара планина се спуска към брега на морето от 97 метрова скала.

 

Освен морето, гостите на Обзор могат да изберат и планината за своя отдих. Около града има разкошни гори. В планината расте дъб, габър, бук. Около курорта има гора от липи, които са особенно красиви, когато цъфтят.

В югозападна посока се намира височините Балабана, а на около 5 километра - Манолова ачма и Чекелес. Тук има минерални извори. На север е гористия баир Дебелата баба. В посока към старинната крепост са Янкутепе, Дългият сърт и Калето.

Многобройните архитектурни останки, крепостните стени и колони свидетелстват за хилядолетната история на Обзор. Първи тук са се заселили траките. Районът е обитаван от племето нипси. За тях в Илиада Омир пише , че са отбранявали Троя, а царят им Рез е убит от Одисей и Диомед. Столицата им била на нос Емине. Нипсите са били земеделци и ловци. Умеели да плават по морето с примитивни лодки. Хипократ ги описва като "снажни, руси и диви".

 

През VIII - VI в. Хр по бреговете на Черно море е кипяла оживена икономическа дейност. От врагове, траките и древните гърци се превръщат в партньори. Създават се първите гръцки колонии по Западния бряг на Черно море - Аполония(Созопол), Одесос(Варна), Томи(Констанца), Дионисопол(Балчик). През 510 г. Хр е основана Месембрия (Несебър). Скоро след това колонизаторите основават Навлох. Плиний - Стари споменава тази станция за смяна на конете и крепост на север от Балкана. Това е ОБЗОР.

 

През 513 г пр. Хр. по тези места минал и персийския цар Дарий I, преследвайки скитите. Навлох помни и Александър Македонски, царуването на Лизимах, нахлуването на келтите. Тракийските племена въстанали, прогонили нашествениците и създали силното Одриско царство. Краят на Тракийската държава е след жестоко сражение при Одрин. Победили римските легиони, водени от Марк Теренций Лукул.

 

В крепоста се влизало през две укрепени порти - северна и южна. Там, където днес е центъра на града се е издигал величествен храм на Юпитер. Силен гарнизон е охранявал града. Руини от римска баня, колони, капители, останки от водопровод днес могат да се видят в парка и в музея на Обзор.

 

През 395 г. на мястото на Източната Римска Империя се появява Византия. Започва проникването на християнството. Град Анхиало (Поморие) е епископски център, а Хелиополис се нарича Теополис - Град на Бога.

 

 През VI / VII век тук идват славяните, а след тях и прабългарите. През 681 г. се създава България. Тук е границата с Византия, по която се строят защитни валове, а крепоста е наречена Козяк. Това име днес носи връх над града. Векове наред тук са се водили непрестнни битки между българи и ромеи.

 

В края на XIV век България е разпокъсана и разделена на няколко самостоятелни владения. В североизточна България боляринът Балик се е обособил като самостоятелен владетел. След смърта му, власта е поета от брат му Добротица, на чието име по - късно брега от Дунав до Варна бил наречен Добруджа. Той завладял цялото крайбрежие. През 1366 г. граф Амедей Савойски разрушил всички черноморски крепости. Тяхната участ споделил и Козяк.

 

През XVI век за пръв път се споменава името Гьозекен - Хубав изглед - Обзор. Според Берлинския договор 1878 г. Обзор е в Източна Румелия, а след Съединението 1885 г - отново в рамките на България. 

 Вражди и междуособици на Балканския полуостров дават силен и дългогодишен отпор на новите нашественици - турците. Под тяхна власт падат Търновското(1396 г) и Видинското царство (1398 г.) Последен от българските владетели се предава Иванко - сина на Добротица. Втората Българска държава е завладяна.

  

След разгрома на Преображенското въстание, както и след войните 1913 - 1918 г., тук се заселват много българи от Тракия. Селището расте. Църквата "Св. Йоан Предтеча" е построена през 1918 г. на мястото на стар храм. От 1934 г. носи днешното си име Обзор.

  alt    alt     alt   alt

Последна промяна (Вторник, 17 Март 2015 21:17)